Første maj-tale

  1. maj 2023 Tale på Folkets plads for antifascistisk demo i retning mod Fælledparken

Spring ud – 1. maj tale

 

Kære alle

Vi lever i en særlig tid. 

Det er en tid hvor det ikke er muligt – ikke at tage stilling 

En tid hvor det ikke er muligt – ikke at koble vores egen krop, adfærd og meninger, med den verden, der omgiver os. Det er en tid, hvor det ikke er muligt, ikke at springe ud som engageret, autentisk, følsomt menneske på den ene eller den anden måde.

 

Der er mange konflikter, og de er meget sammenvævede. Det globale Nord udnytter det globale Syd som billig ofte slavegjort arbejdskraft. Vi er ved at få øjnene op for vores egen kolonihistorie, men ser vi den udbytning der finder sted foran vores øjne? Den vi er medskyldige i, når vi køber hurtig mode, hurtig elektronik og så mange andre varer, hvis fodaftryk vi ikke kender? 

Kvinder verden over er stadig ufrie. Det ser vi i Iran og i Afghanistan i denne tid. Det ser vi også i Danmark, med det vigtige nye fokus på vold i hjemmet. Mennesker, der identificerer sig non-binært eller har en seksualitet der ikke er heteronormativ, mærker ufriheden overalt i verden. Det kapitalistiske patriarkats knugende mørke og snævre opfattelse af liv og normalitet rammer alt og alle. Selv den hvide cis-mand, som er så udskældt i disse tider, er et offer for patriarkatet, fordi også han er rundet af en giftig forestilling om magt, hierarki og macho-værdighed. Selv vi, der forbruger 4 jordkloder på et år, er ofre for en grisk verdensorden og et verdenssyn, som vi ikke selv har bedt om, at blive født ind i.

 

Det gode er dog, at vi alle er i samme båd. Vi sidder ikke samme sted i båden, og vi har ikke samme forudsætninger, men patriarkatet og kapitalismen går ud over os alle, og skader vores muligheder for at leve frie omsorgsbårne liv. Ikke bare os mennesker, men alle verdens arter. Vi udnytter og udbytter som om verdens arter var en ressource, skabt for at behage os. Vi må træde et kæmpe skridt tilbage, og forstå at vi er en art blandt arter, og ikke engang den smarteste. Vi tror vi er så kloge. Vi tror vi kan tec-fixe os ud af klimakatastrofen. Men vi kan ikke engang lave fotosyntese, sådan som træerne kan det. Vi kan ikke engang bestøve de frugtbærende planter, sådan som bierne kan det. Det vi til gengæld KAN gøre, er at træde tilbage og gøre plads. SÅ derfor siger jeg: gør alt hvad der står i din magt, for at give de andre arter omkring dig noget mere plads at findes på, og ikke mindst noget mere respekt og anerkendelse for det store arbejde de gør. Lad os huske at takke dem, der gør et stort arbejde og sjældent får en passende tak. Dem der bærer omsorgen frem, sygeplejeskerne, skolelærerne, solsortene og sommerfuglene. Tak til jer!

 

Og så vil jeg synge en sang, som handler om at springe ud, fordi:

Jeg synes vi skal gøre netop det. Jeg synes vi skal springe ud. Som aktivister, der tager verdens tilstand alvorligt. Som individer, der tager vores egen autentiske væren i verden alvorligt. Men også, som træer. Jeg synes vi skal prøve, også selvom det måske bliver lidt ubehjælpsomt, at springe ud som træ. Så jeg vil synge en sang og også give jer sangen. Tag den med, syng den i dag, i morgen, som vuggevise og festsang. Syng den på barrikaden og syng den i skoven. Jeg har lagt teksten på min hjemmeside øverst, så I kan finde den hvis I vil. Min side hedder shekufe.com. Jeg har ikke noget musik, og jeg er ikke som sådan sanger, så jeg synger bare som jeg går og står. Er i klar:


SPRING UD

 

Vers 1

Under skoven 

er en underskov

Den er vågen

Det var os der sov

 

B-stykke

Overalt mærker jeg

Længslen vågne op

Udenpå

Indeni

Varmer den min krop

Sir stå op

Og: 

 

Omkvæd

Spring ud som træ – spring ud

Mærk barken på din hud

Tag skoene af

Tag strømperne af

Slip rødderne fri og spring ud

Spring ud som træ

Spring ud

Lad bladene foldes ud

Lad grenene gro

Lad kvistene gro 

Slå kronen ud og spring ud

 

Vers 2

Øverst oppe 

Er et kronehav

Vores grene 

Gør en fælles favn

 

B-stykke

Har du mig så

Har jeg dig

Siger vi i kor

Rødderne fletter vi

I vor fælles jord

Hvor vi gror 

Så:

 

Omkvæd

Spring ud som træ – spring ud

Mærk barken på din hud

Tag skoene af

Tag strømperne af

Slip rødderne fri og spring ud

Spring ud som træ

Spring ud

Lad bladene foldes ud

Lad grenene gro

Lad kvistene gro 

Slå kronen ud og spring ud

 

C-stykke

Spis noget sol

Drik noget vand

Spring så lidt mere ud

Spis co2

Lav sukker nu

Pust oxygenen ud

Ånd den ud 

Og 

 

Omkvæd

Spring ud som træ – spring ud

Mærk barken på din hud

Tag skoene af

Tag strømperne af

Slip rødderne fri og spring ud

Spring ud som træ

Spring ud

Lad bladene foldes ud

Lad grenene gro

Lad kvistene gro 

Slå kronen ud og spring ud