Foredrag

Her vil jeg samle nogle af de foredrag og oplæg, som jeg har holdt, og som jeg gerne vil bookes til at afholde igen. Hvis du ønsker et foredrag om et andet emne, så kontakt mig på shekufe@gmail.com, så finder vi ud af det.

Det iranske kvindeoprørs poesi

Første gang holdt på Davids Samling

Det iranske kvinde- og frihedsoprør har raset af sted siden september 2022, hvor den unge Jina Mahsa Amini døde i politiets varetægt, fordi hun ikke bar sit tørklæde dækkende nok.

Oprøret har kostet mange menneskeliv, mange unge kvinder og mænd er blevet fængslet, og det iranske præstestyre forsøger til stadighed at knække troen på, at en revolution kan lykkes.

Men selvom oprøret endnu ikke er mundet ud i en revolution, så har det allerede ført meget godt med sig. Blandt andet en ny bølge af politisk kunst, udsprunget af behovet for at skabe en ny fortælling om et land, hvor kvinder har ret til at bestemme over deres egne liv. 

I løbet af foredraget kigger vi nærmere på den poesi, der er spiret frem i løbet af det seneste års tid. Både i form af egentlige digte, men også i form af gadepoesi, såsom graffiti og slogans. Fokus er på de kvindelige digtere og det modsprog de tilbyder, i bytte for den patriarkalske fortælling, der har fastholdt landet i et religiøst og politisk jerngreb i århundreder.

Om forlaget Uro og mikroforlæggeri som litterær aktivisme

Det her foredrag har jeg holdt mange gange i forskellige former.

Jeg fortæller om forlaget, hvordan det startede en sommer dag i 2014, hvorfor jeg følte et behov for at stifte et forlag og hvordan det har taget form siden da. Jeg fortæller også hvordan mikroforlæggeri kan være litterær aktivisme, som både stræber efter at være antikapitalistisk, antikonsumeristisk og klimaansvarlig på nye kreative måder.

Jeg fortæller om selektiv udvælgelse af stemmer, der ellers ikke får taletid, om frikøb af vild natur gennem forlaget og om at give den enkelte bog værdi, ved at formgive den i hånden.